biztonsági szolgálat, objektumvédelem

Ha biztonsági szolgálatról van szó, különbséget tehetünk technikai és úgynevezett élőerős szolgáltatás között is.

Előbbi esetben kihelyezett riasztók és egyéb biztonságtechnikai berendezések kialakításáról beszélhetünk, ami élőerős szolgáltatással is kiegészülhet.
Ilyenkor, ha például riasztás érkezik a szolgáltatóhoz az érintett objektumból, akkor járőrszolgálatuk a vállalt határidőn belül ellenőrzi a jelzést, és adott esetben elhárítja az objektum ellen irányuló „támadást”, és erről bejelentést tesz a hatóságoknak.

 élőerős biztonsági szolgálat

Teljes mértékben élőerős biztonsági szolgálatról akkor van szó, hogyha az adott objektumban portás és/vagy vagyonőr biztosítja a szolgáltatást.
Feladatai között szerepel a személy és járműforgalom be, illetve kiléptetése, adott esetben ellenőrőzése, az objektumba érkezők tájékoztatása, vagy éppen útbaigazítása, kíséretük biztosítása.

fegyveres őrzés

A fokozottabb védelem alatt álló helyszínek – mint például pénzintézetek – biztosításakor szükség lehet fegyveres őrökre is, azaz olyan szakemberekre, akik a legváratlanabb eseményekre is fel vannak készülve és szükség esetén képesek a veszélyhelyzet elhárítására is.

Természetesen a biztonsági szolgálat kialakítása is, mint valamennyi védelmi feladat megtervezése komoly előkészületet, felmérést tesz szükségessé vagy szükség esetén rizikóanalízis készítését igényel, hogy a lehető legoptimálisabb megoldás valósuljon meg.

objektumvédelem

Objektumvédelemről akkor beszélünk, amikor egy többek között erre szakosodott vállalkozás üzlethelyiségek, irodák, irodaházak, áruházak, telephelyek és különböző objektumok őrzésének komplex feladatát látja el.

Számos szolgáltatás szerepelhet ennek keretében, de minden esetben egyéni igényeknek megfelelően alakítják ki a tökéletes biztonsági szolgálatot, amely állhat például technikai és/vagy élőerős védelemből is. Bármilyen megoldásról is legyen szó, az első, és legalapvetőbb lépés azonban minden esetben a védendő objektum bejárásával, az elképzelések és a szükségletek felmérésével, esetleges rizikóanalízis készítésével kezdődik. Ezt követően kerülhet csak sor a stratégia kialakítására, amelynek mentén megtervezésre kerül a védelmi metódus.

komplex objektumvédelem

Fontos, hogy az objektumvédelmet ellátó biztonsági szolgáltató mind a megbízóval, mind a hatóságokkal folyamatos kapcsolattartásban legyen és természetesen minden esetleges közbeavatkozást a törvények által meghatározott kereteken belül teljesítse.

Mindenképp érdemes megjegyezni, hogy a védelmi rendszert rendszeresen ellenőrizzék, a megtörtént eseményeket elemezzék, az esetleges hiányokat pedig minél hamarabb feltárják, és megoldást találjanak annak orvoslására.